Πληροφορίες για την περιοχή - Σύντομος Οδηγός

Η Αγ. Ευφημία είναι η έδρα της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου. Η όμορφη και γεμάτη αντιθέσεις Πύλαρος, απλώνεται από τον Κόλπο του μαγευτικού Μύρτου μέχρι τις ακτές της Αγίας Ευφημίας, ανάμεσα στα βουνά Αγία Δυνατή (1.131 μ) και Καλόν Όρος (900 μ). Η γεωγραφική της θέση και η άμεση πρόσβασή της στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Κεφαλονιάς, την καθιστούν ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση της νησιού.
Η Πύλαρος είναι διάσπαρτη από μικρά γραφικά χωριά, το κάθε ένα από αυτά με τη δική του ιστορία.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παραδοσιακό χωριό Δρακοπουλάτα-οικισμός με πολλά προσεισμικά κτίσματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής. Στα  Μακριώτικα-το κεφαλοχώρι της Πυλάρου, βρίσκεται το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου, ενώ στα Ποταμιανάτα βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο μνημείο-το εκκλησάκι των Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγία η Κουρβισιάνα) και δίπλα από το άγαλμα του Μαρίνου Αντύπα, υπάρχει ο υπό αναστήλωση  προσεισμικός ανεμόμυλος «Σώκαρη». Στα Φερεντινάτα υψώνονται τα απομεινάρια του καμπαναριού του Σωτήρα και στα Δενδρινάτα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχει ένα παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης αξίας. Τα Διβαράτα, κοντά στην ξακουστή παραλία του Μύρτου, είναι πέρασμα προς την Έρισσο ( Άσσος, Φισκάρδο )  και φιλοξενούν το Πολύκεντρο Πυλάρου «Θέμος Ποταμιάνος», ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο-στολίδι της περιοχής.
Η παραλία του Μύρτου, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά, ενώ τα κρυστάλλινα  της Αγίας Ευφημίας (Παραλία Αγ. Ευφημίας και περιοχή Γυρός) προσφέρονται για κολύμπι και στιγμές χαλάρωσης στον ήλιο.
Στην Πύλαρο υπάρχουν μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκκλήσια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας όπως: η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων που ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα και βρίσκεται στο όρος Αγία Δυνατή ανάμεσα σε ένα μαγευτικό δάσος από αιωνόβια πουρνάρια-γνωστό ως «Πουρναρόδασος, η Μονή Ανατολικού - ή «Αντελικού» που βρίσκεται στο δρόμο προς την Έρισσο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η εκκλησία της Υπαπαντής στην Ανωμεριά και η εκκλησία στα Σία.
Οι τρείς (3) πεζοπορικές διαδρομές με την ειδική σήμανση και χαρτογράφηση διασχίζουν την Πύλαρο και προφέρουν στον επισκέπτη έναν εναλλακτικό τρόπο να γνωρίσει την Πύλαρο. Αυτές είναι:
  1. Πεζοπορική Διαδρομή «Αγ. Ευφημία-Μύρτος»
  2. Πεζοπορική Διαδρομή «Δρακοπουλάτα Μονή Παναγιάς Θεμάτων Αγία Δυνατή – Μακρυώτικα»
  3. Πεζοπορική Διαδρομή «Αγία Ευφημία-Ταρκασάτα».
 

Τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγ. Ευφημίας

Το Τουριστικό Αγκυροβόλιο προσφέρει τις εξής υπηρεσίες:
- Παροχή νερού και ρεύματος
- Πλήρες σύστημα πυρασφάλειας
- Πρόσδεση σκαφών
- Ενημέρωση με ασύρματο στα σκάφη που προσεγγίζουν
- Πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες
- Δωρεάν Internet (WiFi - Hotspots)
 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η ομορφιά των ακτών της Πυλάρου δεν εξαντλείται στον μοναδικό και ξακουστό Μύρτο που απέχει 8 χλμ από την Αγία Ευφημία .
Στην περιοχή Γυρός – επέκταση της ακτογραμμής της Αγίας Ευφημίας –, καθώς και σε όλο το μήκος της διαδρομής από την Αγία Ευφημία μέχρι τη Σάμη, υπάρχουν αρκετές μικρές και όμορφες παραλίες.
 
 
 

Αξιοθέατα που προτείνουμε να επισκεφθείτε:

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα και βρίσκεται στο όρος Αγία Δυνατή ανάμεσα σε ένα μεγευτικό δάσος από αιωνόβια πουρνάρια- το “Πουρναρόδασος”. Η πρόσβαση γίνεται από έναν φαρδύ ασφαλτοστρωμένο δρόμο δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολάυσει τη μοναδική θέα.
Απέχει περίπου 5 χλμ από την Αγία Ευφημία.
 

ΛΙΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ

Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης βρίσκεται στον Καραβόμυλο, λίγο έξω από τη Σάμη σε αποσταση 5 χλμ από την Αγία Ευφημία.
Οι σημερινοί επισκέπτες φτάνουν ως τη λίμνη από ένα υπόγειο τούνελ και έχουν τη δυνατότητα να την εξερευνήσουν με βάρκα και ξεναγό.
 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ

Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης βρίσκεται στο χωριό Χαλιωτάτα λίγο έξω από τη Σάμη, σε απόσταση 9 χλμ. από την Αγία Ευφημία. Είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, ηλικίας, σύμφωνα με υπολογισμούς των σπηλαιολόγων, περίπου 150 εκατομμυρίων χρόνων.
 

ΦΙΣΚΑΡΔΟ

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, στην Έρισο, βρίσκεται το γραφικό και κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, το οποίο δεν ισοπεδώθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς του '53. Απέχει περίπου 20 χλμ από την Αγία Ευφημία.
 

ΑΣΣΟΣ

Η Άσσος είναι ένας όμορφος και γραφικός οικισμός που ανήκει στην Έρισο. Η χερσόνησος της Άσσου φιλοξενεί ένα Βενετσιάνικο κάστρο. Απέχει περίπου 12 χλμ από την Αγία Ευφημία.
Top